"Радиоактивно цунами": Разполага ли действително Северна Корея с такова оръжие?

Това е отговорът на Пхенян на последните съвместни военни маневри на САЩ и Южна Корея

24.03.2023 | 12:40 Редактор: Михаела Димитрова

Северна Корея е тествала нов подводен дрон, способен да носи ядрено оръжие, съобщи Пхенян днес. Той можел да се промъкне незабелязано до вражески обекти и чрез подводен взрив да предизвика "свръхмощно радиоактивно цунами", което да унищожи групи вражески кораби и ключови пристанища. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

Севернокорейската държавна информационна агенция KCNA предаде, че новото оръжие е отговорът на Пхенян на последните съвместни военни маневри на САЩ и Южна Корея. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е ръководил лично изпитанията на подводния щурмови апарат. Освен това се твърди, че по-рано тази седмица (сряда, 22 март) Пхенян е изпробвал стратегически крилати ракети, "оборудвани със заряд, имитиращ ядрена бойна глава".

Според KCNA "тайното оръжие" е било спуснато във водата край източното крайбрежие на Северна Корея, а в четвъртък е била взривена тестова бойна глава. По това време дронът вече е бил повече от 59 часа под вода на дълбочина от 80 до 150 метра.

На фона на най-мащабните от 5 години насам съвместни маневри на Южна Корея и САЩ, които започнаха на 13 март, Северна Корея проведе няколко демонстративни изстрелвания на ракети, включително на "тактическа балистична ракета, оборудвана с имитация на ядрена бойна глава" за симулация на нападение с ядрено оръжие. Според Генералния щаб на Южна Корея изстреляната от КНДР ракета с малък обсег на действие е паднала в морето, информира DW.

Анализатори обаче поставят под съмнение твърденията на Северна Корея за оръжие, което може да предизвика "радиоактивно цунами", отбелязва Франс прес. Пред агенцията професорът от университета Ихва в Сеул Лейф Елик-Исло казва, че се отнася скептично към твърдението на Пхенян, че разполагал с "подводен дрон, способен да носи ядрено оръжие". А американският анализатор Анкит Панда не изключва съобщението на Северна Корея да е "опит за измама" или да е част от някаква "психологическа операция".

Снимка: БГНЕС