Украйна успява с контранастъплението, НАТО иска ударно производство на боеприпаси

Засега не се изисква промяна на разположението на ядрените сили в Алианса, заяви Столтенберг

15.06.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Има цивилни жертви при поредната нощна ракетна атака срещу Украйна. Съобщава се за трима загинали при ударите по Краматорск и Константиновка в Донецка област. При обстрела през нощта са поразени промишлени обекти в град Кривой рог. Дронове полетяха и към черноморския град Одеса.

Областната администрация в Одеса съобщи, че се е задействала противовъздушната отбрана, която е отразила атаките с дронове. Експлозии отекнаха тази нощ и в Харков на североизток. Въздушна тревога беше обявена в 12 от 24-те украински области, според справка на агенция ТАСС.

От началото на месеца Украйна води своята контраофанзива за отвоюване на окупирани територии, като твърди, че операцията протича успешно, но Москва отрича. Генералният секретар на НАТО е уверен, че украинците имат напредък. 

"Украйна води контранастъпление, в което виждаме напредък, наблюдаваме ожесточени битки и отвоюване на украинска земя. Това показва, че подкрепата от съюзниците води до резултати на бойното поле. На срещата на военните министри от НАТО днес се обсъжда продължаването на помощта за силите на Киев и увеличаването на производството на боеприпаси", заяви Йенс Столтенберг.

По повод обявеното от Беларус приемане на руски тактически ядрени оръжия на територията ѝ, Столтенберг каза, че засега не се изисква промяна на разположението на ядрените сили в НАТО. Той обаче предупреди, че Русия инвестира огромни средства в нови ядрени оръжия, които приближава до границите с НАТО, в т.ч. и в Далечния север.

"Алиансът винаги е намирал отговор на подобна тактика и ще продължи да го прави", каза Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на отбраната в Брюксел.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


3
2 rate up comment rate down comment 3
ПП ДПС ГЕРБ
преди 10 месеца
Да видях сутринта в телеграма... Вече са пред Москва Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 4
аз
преди 10 месеца
1
3 rate up comment rate down comment 6
Филибелия
преди 10 месеца
Като гледам във видеата, които ги има в изобилие из Интернет, как "успява" контраофанзивата, си мисля, че сега е момента да се влезе в бизнеса със скраб в Украйна. Или, в каквото там остане от нея... Сигнализирай за неуместен коментар