Украински войници: Знаем къде са руските ракети и дронове, сваляме ги денем и нощем

Трябва да имаш добро зрение и да преценяваш бързо, споделя един от тях

15.06.2023 | 13:10 Редактор: Вяра Димова
Украински войници: Знаем къде са руските ракети и дронове, сваляме ги денем и нощем

Рибари и семейства с деца са насядали по брега и се наслаждават на хубавото време. Изведнъж към тях се приближава мобилна бойна група от украинската противовъздушна отбрана. Появата ѝ неизбежно буди безпокойство сред хората. Те веднага започват да проверяват в мобилните си телефони дали не е обявена ракетна заплаха. Двамата военни, излезли от черно-зеления Hummer със зенитно-ракетен комплекс Stinger на покрива, ги успокояват - небето е чисто, това е само тренировка.

Командирът на групата Олександър обяснява, че при въздушна тревога всички би трябвало да напуснат района. А неговият боен другар Иван започва да обикаля наоколо и да оглежда внимателно. "Имайки предвид големия брой мащабни ракетни нападения през месец май, трябва винаги да бъдем нащрек".

Олександър обяснява, че разчита на ракетите Stinger за свалянето на враждебните цели. Двамата с Иван възпроизвеждат реална бойна ситуация, с каквато им се налага да се сблъскват и денем, и нощем: бързо вадят сандъците с ракетите от колата, отварят ги, вкарват ракетите в пусковата установка.

Комплексът Dual Mount Stinger, с който разполагат двамата, може да сваля ракети, самолети и хеликоптери на три километра височина и до пет километра далечина. Теоретично могат да свалят всичко, освен руската свръхзвукова ракета "Кинжал", посочва Олександър. Той няма право да говори за детайлите около този комплекс, но не крие, че ракетите Stinger са малко.

"Трябва да имаш добро зрение и да преценяваш бързо. Ситуациите са различни. Системата може да сметне за цел някой облак, над който лети дрон. А аз трябва бързо да преценя как да уцеля дрона", казва той.

През последните седмици повечето руски ракетни атаки срещу Киев и областта бяха предприети през нощта. Олександър и Иван признават, че това са били много напрегнати нощи: през нощта целите се разпознават трудно, а и са твърде много.

Според Иван с пускането на толкова голямо количество крилати ракети руската армия "иска да изтощи украинската противовъздушна отбрана както технически, така и по отношение на бойния морал". "В технически план не се получава, защото имаме и ракети, и комплекси. Но и с бойния морал нямаме проблем - научихме се да не спим през нощта".

Олександър и Иван казват, че почти винаги знаят накъде са се насочили вражеските дронове и ракети, кои обекти са под ракетна заплаха. Не крият, че психологическото натоварне в случаите, в които не успяват да ударят целта, е много голямо. Особено когато разберат, че руска ракета е уцелила някое училище, детска градина или болница. "Разбирам, че не съм успял да спася някои хора. Отговарям за много животи", казва Олександър. Точно по тази причина войниците тренират постоянно, пише DW.

Олександър споделя, че в първите месеци на войната е свалил два самолета Су-25 и два хеликоптера К-52 в Киевска област. По неговите думи хеликоптерите са най-сложната задача - защото те отклонявали ракетите с лазер. "Постоянно променях позицията си, работех под артилерийски обстрел, но се справих със задачата." Свалял е и дронове - в Киевска област и в Харков.

Снимка: БГНЕС