След взрива на "Каховка": Рязко е намаляла солеността на Черно море, високи нива на желязо

В него се е изляло огромно количество сладка вода, казват еколози

13.06.2023 | 16:11 Редактор: Вяра Димова
След взрива на

Солеността на Черно море край Одеса рязко е намаляла след разрушаването на язовирнaта стена на "Нова Каховка". Това съобщава независимото руско издание за околната среда "Кедр", като се позовава на украинския щаб за ликвидиране на последствията от бедствието.

Стената на "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна беше разрушена на 6 юни. Все още няма достоверни данни за причините за разрушаването, като Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

Според резултатите от тестовете край град Одеса солеността на морето е намаляла почти три пъти. Според еколога Евгений Симонов това се дължи на факта, че огромно количество сладка вода се е изляла в морето. "Годишният дебит на Днепър е около 55 кубични километра, а сега се е увеличил с 10 на седмица", каза той, цитиран от "24 часа".

Резултатите от разлива са десетки наводнени населени места, загинали хора и животни. Разливът предизвика екокатастрофа по поречието на Днепър, а част от замърсените води вече са в Черно море, където се влива реката.

По-рано еколози предупредиха, че обезсоляването на Черно море застрашава цъфтежа на синьо-зелените водорасли, които потискат естествената флора на водоема. Също така токсични вещества от канализацията и сметищата попадат в морето.

Експертите регистрираха деветкратен излишък на желязо във водата. Боклук, растения и мръсотия се носят край брега на Одеса, във водата са намерени мъртви животни, предаде "Свободна Европа".

Снимка: БГНЕС