Ново бедствие след наводнението: Южна Украйна и Крим остават без питейна вода

Правителството в Киев отпусна 1,5 милиарда гривни за строителството на магистрален водопровод

13.06.2023 | 15:13 Редактор: Юлиан Христов
Ново бедствие след наводнението: Южна Украйна и Крим остават без питейна вода

Нивото на водата в язовира на Нова Каховка е критично ниско. На някои места то е под т.нар. мъртва точка и не става за пиене. Проблеми с питейната вода се появиха и в няколко области на Южна Украйна, но и в анексирания от Русия полуостров Крим.

Разрушаването на язовирната стената на ВЕЦ в Каховка изисква бързи и нестандартни решения, за да се осигури водоснабдяването на Южна Украйна, което до момента се осигуряваше именно от този язовир.

Данните от Украйна сочат, че още на третия ден след пробива нивото на Каховското водохранилище в района на Никопол е спаднало под т.нар. мъртва точка от 12,70 метра, под която вече не е възможно да се подава вода на околните населени места.

Експертите прогнозират, че нивото на водата ще спадне и още  - до три метра - и тя няма да може да се пие.

"Ако нивото на водата е три метра, тя ще се нагрява много силно. При високи температури разтворимостта на кислорода намалява и тази вода без кислород ще бъде мъртва и непригодна за водоснабдяване", казва директорът на украинския хидрометеорологичен институт Владимир Осадчий.

Заради резкия спад в нивото на водата в язовира на Нова Каховка, се е стигнало до критична ситуация в снабдяването с питейна вода в Днепропетровска, Херсонска и частично в Запорожка и в Николаевска област. В град Херсон проблем с питейната вода няма - там разчитат за целта на артезиански кладенци. Но на окупирания от руските войски ляв бряг на Днепър, където са най-големите наводнения, няма възможност за използване на такива кладенци, казва пред ДВ директорът на Института по водни проблеми и мелиорация на Украйна Михаил Яцюк.

Той обяснява, че съществува заплаха от замърсяване на подпочвените води, което означава, че водата от местните източници и кладенци в тези населени места не бива да се пие. Освен това стотици села и градове в Херсонска област са получавали вода от Каховското водохранилище чрез мрежа от канали, които сега са почти пресъхнали, пише DW.

Без вода ще остане и анексираният от Русия полуостров Крим. Яцюк смята, че местните жители разполагат със запаси, които ще им стигнат за известно време, но в перспектива полуостровът ще "засъхва“ и селскостопанската дейност ще стане невъзможна.

Междувременно правителството в Киев отпусна 1,5 милиарда гривни за строителството на магистрален водопровод за осигуряването на питейна вода за жителите на Кривой рог, Никопол и Марганец. Още 846 милиона гривни са отпуснати на Херсонска, Николаевска, Запорожка и Днепропетровска област за покриване на техните потребности от вода.

Снимка: БГНЕС