fallback

Ефектът на войната: Приходите в руската хазна падат, растежът на икономиката е едва 0,8%

"Всеки, който е близо до зоната на военни действия, напуска или мисли за това", каза икономистът Евгени Гонтмахер

12.06.2023 | 22:27 Автор: Юлиан Христов

Нахлуването на руските сили в Украйна струва на Русия десетки милиарди долара, тъй като санкциите притискат икономиката ѝ и държавните приходи спадат. Сега, когато конфликтът преминава на руска територия, цената на войната вероятно ще нарасне още повече.

Щетите бледнеят в сравнение с огромните загуби на живот и икономическото опустошение, което Русия нанесе на Украйна. Все пак, избухването на пълномащабни военни действия в региони, граничещи с Украйна, може да намали и без това слабата прогноза за растеж на Русия до 0,8% през 2023 г., според оценки на Bloomberg Economics.

Белгородска област многократно е била обект на обстрел и е била изправена пред нахлувания от Украйна от бойци, които са участвали в продължителни битки с руските войски. Съобщава се за удари с дронове в градове, включително Курск, Краснодар и Воронеж, в допълнение към широкомащабната атака, насочена срещу Москва миналия месец.

"Всеки, който е близо до зоната на военни действия, напуска или мисли за това", каза Евгени Гонтмахер, икономист и бивш държавен служител.

"Това са дългосрочни ефекти – дори при благоприятен обрат на събитията е малко вероятно хората да се върнат бързо", допълва той.

Хиляди хора в Белгородска област са се преместили във временни убежища, за да избягат от нарастващото насилие или са били прехвърлени в други части на страната от местните власти. В град Шебекино, дом на известен производител на тестени изделия в Русия, служители обещаха финансова помощ на местни фабрики, които бяха принудени да спрат работа, тъй като служителите избягаха.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback