ЕС предложи 1 млрд. евро на Тунис за борба с миграцията и икономическата криза

Част от средствата ще бъдат като грантове, а по-дългосрочни заеми до 900 млн. ще бъдат обвързани с реформи

12.06.2023 | 12:34 Редактор: Михаела Димитрова
ЕС предложи 1 млрд. евро на Тунис за борба с миграцията и икономическата криза

ЕС предложи на Тунис над 1 млрд. евро в опит да помогне на северноафриканската държава да преодолее задълбочаващата се икономическа криза, която накара хиляди мигранти да прекосят Средиземно море и да стигнат до Италия.

Пакетът финансова помощ беше обявен в неделя в Тунис, след като Урсула фон дер Лайен, придружена от министър-председателите на Италия и Нидерландия Джорджия Мелони и Марк Рюте, се срещна с тунизийския президент Каис Саид. Предложението все още се нуждае от одобрението на правителствата на другите държави от ЕС и ще бъде обвързано с провеждането от страна на тунизийските власти на изискваните от МВФ реформи.

Фон дер Лайен заяви, че блокът е готов да мобилизира 150 млн. евро под формата на безвъзмездни средства "още сега", за да стимулира затъващата икономика на Тунис, която пострада от рязкото покачване на цените на суровините, свързано с нахлуването на Русия в Украйна.

Според нея в по-дългосрочен план може да бъде мобилизирана допълнителна помощ под формата на заеми на обща стойност 900 млн. евро. Освен това тази година Европа ще предостави безвъзмездни средства в размер на 105 млн. евро в подкрепа на мрежата за управление на границите на Тунис в опит да "разбие циничния бизнес модел на контрабандистите и трафикантите", заяви фон дер Лайен.

Пакетът е почти три пъти по-голям от средствата, които блокът е предоставил досега за финансиране на миграцията в северноафриканската държава.

Повече по темата прочетете на bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС