Екоцид в Украйна след "Каховка". Заплашено ли е от разлив на машинно масло Черно море?

Руски мини стигат по вода до населени места

07.06.2023 | 16:00 Редактор: Петя Кръстева
Екоцид в Украйна след

"Електроцентралата не може да бъде възстановена", заяви Игор Сирота, директор на акционерното дружество "Укрхидроенерго", което оперира Каховската водноелектрическа централа.

Русия твърди, че електроцентралата е била частично разрушена в резултат от украински обстрел. Според Киев до 80 населени места са застрашени от наводнения заради разрушенията.

Водноелектрическата централа в Каховка бе превзета в първия ден на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 година. Според украинското разузнаване тя е била изцяло минирана от руските военни през октомври 2022 година. "Занимаваме се с евакуацията на жителите в наводнените райони. В момента се евакуира кварталът "Острив" в Херсон", съобщи украинският премиер Денис Шмихал в Telegram. До Николаев пътуват допълнителни влакове, каза още той.

Спасители, полицаи и доброволци съобщиха, че до 16:00 на 6 юни са евакуирали около 1300 души. На десния бряг на Днепър в Херсонска област, който се намира под контрола на украинските въоръжени сили, ситуацията не е критична. Причината е, че височината там е по-голяма, отколкото на левия бряг на реката.

Междувременно украинските власти предупреждават, че изтичащата вода може да пренесе руски мини до наводнените населени места. "Барикадите от мини, поставени от врага на левия бряг, са били разрушени от водата. Мините се взривяват неконтролируемо и се носят по реката", заяви Наталия Хуменюк, говорител на украинските отбранителни сили.

"Разрушенията, нанесени от водата, са огромни", заяви кметът на град Нова Каховка Володимир Коваленко, който е разположен на 5 километра от водноелектрическата централа. Пристанището за лодки, яхтклубът, зоологическата градина и паркът вече са под вода. Тъй като градът е окупиран от руските сили, е трудно да се получи информация, а връзката с интернет е прекъсната, съобщи още той. 

Руските военни в окупираната част на Херсонска област твърдят, че не съществува опасност за жителите на населените места по бреговете на Днепър.

Според предварителните прогнози на "Укрхидроенерго" цялата вода от язовира ще изтече в река Днепър през следващите 4 дни. Обемът на язовира е около 18 млрд. куб. метра. Според експертите това ще има катастрофални последици за региона.

"Язовирът "Каховка" ще пресъхне много бързо. Резултатът ще бъде гола земя с кал и стотици унищожени растения и мъртви животни. Това ще доведе и до недостиг на питейна вода и суша в цяла Южна Украйна, която се е снабдяваше с вода от язовира", коментира пред DW ръководителят на Националния екологичен център на Украйна Руслан Хаврилюк. Според него наводнението ще унищожи уникална екосистема. Опасност представлява и изтичането на моторно масло от водноелектрическата централа.

"В турбините и трансформаторите на Каховската електроцентрала се съхраняват 450 тона смазочни средства. Ние не знаем точно колко масло е изтекло, но предполагаме, че е над 150 тона. То ще се утаи някъде по течението на реката и накрая ще се озове в Черно море", предупреждава Игор Сирота от "Укрхидроенерго".

Междувременно министърът на околната среда на Украйна Руслан Стрилец заговори за "екоцид". Разрушаването на бента е "варварски акт" и "истинска хуманитарна катастрофа", коментира Стрилец. До 1 милион души може да загубят достъпа си до прясна вода в резултат от това, предупреди още той.

Експлозиите при водноелектрическата централа няма да окажат пряко въздействие върху енергийната система на Украйна. Същевременно украинските власти посочват рисковете за окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие". Охлаждащите басейни на централата черпят вода от язовира.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към момента има достатъчно охлаждаща вода за няколко месеца. Близкият охлаждащ резервоар е пълен, а шестте реактора са изключени. Предприети са и мерки за пестене на вода. Въпреки това обаче нивото на водата в резервоара скоро ще бъде толкова ниско, че няма да може да бъде изпомпвана прясна вода към охлаждащите басейни на централата.

"Има пълен списък с мерки, които ще се предприемат, ако нивото на водата в резервоара спадне, включително и съответните указания към работещите в атомната електроцентрала, за да се гарантира безопасността", заяви Петро Котин, президент на украинската държавна "Енергоатом". Министерството на енергетиката в Киев уверява, че експертите на "Енергоатом" постоянно наблюдават нивото на водата в охлаждащите басейни на атомната електроцентрала. Шефът на МААЕ Рафаел Гроси следващата седмица ще посети атомната електроцентрала.

Снимка: БГНЕС