Китай: Възражда се манталитетът на Студената война

Взаимното уважение трябва да надделее над тормоза и хегемонията, смята министърът на отбраната Ли Шанфу

04.06.2023 | 10:15 Редактор: Михаела Димитрова
Китай: Възражда се манталитетът на Студената война

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу е заявил, че конфликтът със Съединените щати би бил "непоносима катастрофа", но страната му се стреми към диалог вместо конфронтация. И е допълнил, че "сега се възражда манталитетът на Студената война, което значително увеличава рисковете за сигурността“, цитира Reuters.

"Взаимното уважение трябва да надделее над тормоза и хегемонията", каза още министърът на отбраната.

Говорейки на срещата на върха по въпросите на сигурността в Азия, "Диалог Шангри-Ла", облечен в униформа на генерал от Народната освободителна армия, Ли е подчертал, че светът е достатъчно голям, за да растат Китай и САЩ заедно.

"Китай и САЩ имат различни системи и са различни по много други начини“, е заявил той в реч, която отбеляза първото му значимо международно обръщение, откакто е назначен за министър на националната отбрана на Китай през март.

"Това обаче не трябва да пречи на двете страни да търсят обща основа и общи интереси за разширяване на двустранните връзки и задълбочаване на сътрудничеството“, е добавил той. "Безспорно е, че тежък конфликт или конфронтация между Китай и САЩ ще бъде непоносима катастрофа за света".

Връзките между Вашингтон и Пекин са силно обтегнати по редица въпроси, включително демократично управляван Тайван, териториални спорове в Южнокитайско море и ограниченията на президента Джо Байдън върху износа на полупроводникови чипове.

В последния си спор китайските военни разкритикуваха Съединените щати и Канада за "умишлено провокиране на риск“, след като военноморските сили на страните организираха съвместно плаване през чувствителния Тайвански проток.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин укори Китай в реч на срещата по сигурността в Сингапур за отказа да проведе военни преговори, оставяйки суперсилите в задънена улица заради различията им.

Ли е по-сдържан в речта си, въпреки че е имало "слабо завоалирани коментари срещу Съединените щати", според британската медия, обвинявайки "някои страни" в засилване на надпреварата във въоръжаването и умишлена намеса във вътрешните работи на други.

"Сега се възражда манталитетът на Студената война, което значително увеличава рисковете за сигурността. Взаимното уважение трябва да надделее над тормоза и хегемонията", заявил е министърът на отбраната.

Ли, санкциониран от Съединените щати през 2018 г. заради покупки на оръжия от Русия, се ръкува с Остин на вечеря преди срещата на върха, но двамата не са имали по-задълбочена дискусия, въпреки многократните искания на САЩ за повече военен обмен.

Говорейки насаме в кулоарите на конференцията, двама китайски военни са заявили, че Пекин иска ясни знаци от Вашингтон за по-малко конфронтационен подход в Азия, включително отпадане на санкциите срещу Ли, преди преговорите между военните да могат да бъдат подновени.

Снимка: Bloomberg.com