Лойд Остин: САЩ няма да търпят "принуда и тормоз" от страна на Китай

САЩ остават ангажирани със запазването на статуквото в Тайван

03.06.2023 | 19:46 Редактор: Михаела Димитрова
Лойд Остин: САЩ няма да търпят

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че Вашингтон няма да търпи никаква "принуда и сплашване" на своите съюзници и партньори от страна на Китай, като същевременно увери Пекин, че САЩ остават ангажирани със запазването на статуквото в Тайван и биха предпочели диалога пред конфликта, предаде Асошиейтед прес.

В речта си на "Диалог Шангри-Ла" - ежегоден форум в Сингапур, на който се събират високопоставени представители в областта на отбраната, дипломати и лидери от цял свят, Остин призова за подкрепа за визията на Вашингтон за "свободен, отворен и сигурен Индо-тихоокеански регион в рамките на свят на правила и права" като най-добрия начин за противодействие на нарастващата китайска агресивност в региона.

САЩ разширяват обхвата на собствените си дейности в Индо-тихоокеанския регион, за да се противопоставят на мащабните териториални претенции на Китай, включително като техни военни кораби и самолети съответно редовно плават и прелитат през Тайванския проток и в Южнокитайско море, отбелязва АП.

"Поели сме ангажимент да гарантираме, че всяка страна може да лети, да плава и да действа навсякъде, където международното право позволява. И всяка страна, голяма или малка, трябва да остане свободна да извършва законни морски дейности", заяви шефът на Пентагона, цитиран от БТА.

Остин отбеляза, че Вашингтон е ангажиран също така с възпирането на ракетната заплаха от страна на Северна Корея и претенциите на Пекин към Тайван - самоуправляващ се демократичен остров, който Китай смята за своя територия - и изтъкна че САЩ засилват планирането, координацията и обученията в областта на отбраната с партньорските държави в региона.

"За да бъдем напълно ясни, ние не търсим конфликт или конфронтация, но няма да се поколебаем (да действаме) пред лицето на тормоз или принуда", даде да се разбере шефът на Пентагона.

Снимка: БГНЕС