Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят военноморски сили в Тайванския пролив

По-голямата част от тайванците смятат, че мирните действия са най-подходящи за решаване на ситуацията, допълни върховният представител

23.04.2023 | 20:08 Редактор: Михаела Димитрова
Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят военноморски сили в Тайванския пролив

Европейските държави трябва да изпратят своите военноморски сили в Тайванския пролив, за да осигурят корабоплаването в района. Това заяви върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в коментар за Journal du Dimanche, цитиран от РБК-Украйна.

"По отношение на Тайван нашата позиция е проста и последователна. Според нас има само един Китай. Но не при никакви условия. И със сигурност не чрез използване на сила. В действителност Европа трябва да присъства много по този въпрос, който ни вълнува икономически, търговски и технологично. Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския пролив, за да изразят ангажимента на Европа за свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона. В същото време трябва да бъдем бдителни срещу провокации и наддаване", каза още той.

"По-голямата част от тайванците смятат, че мирните действия са най-подходящи за решаване на ситуацията. Затова нека бъдем твърди в прилагането на този принцип", допълни той, цитиран от "Фокус".

"Казвали сме го отново и отново на китайците: не е във ваш интерес да подкрепяте Русия. Особено след като ги подкрепяте, вие само ще увеличите поляризацията на международната система, срещу която твърдите, че искате да се борите. Това е посланието, което ще защитавам утре с моите 27 колеги, заяви Борел.

Снимка: БГНЕС

2
4 rate up comment rate down comment 0
аи
преди 7 месеца
1
7 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 7 месеца
Тъй нареченият Тайван ски проток си е Китайски. Вярно е, че голяма част от международната търговия минава през него, но това не променя факта. Дали на САЩ и *** те им харесва това или не си е тяхна работа. Остров Тайван е част от Китай на който са избягали китайци не желаещи да живеят под комунистическия режим и са под протекцията на САЩ. Аналогията с Косово е почти пълна само дето там има повече Албанци отколкото сърби. Интересна е обаче аналогията с КРИМ който е ПОДАРЕН на Украйна,.... Сигнализирай за неуместен коментар