Борел: Военноморските сили на страните от ЕС да патрулират в Тайванския проток

Европа трябва да демонстрира ангажираността си, заяви ръководителят на европейската дипломатическа служба на ЕС

23.04.2023 | 09:48 Редактор: Вяра Димова
Борел: Военноморските сили на страните от ЕС да патрулират в Тайванския проток

Ръководителят на европейската дипломатическа служба на ЕС Жозеп Борел призовава военноморските сили на страните от ЕС да патрулират в Тайванския проток в статия, публикуван във френското издание "Журнал дю диманш", предаде Франс прес.

Европа трябва "да демонстрира ангажираността си с този въпрос, който ни засяга в икономически, търговски и технологичен план", пише Борел за "Журнал дю диманш".

"По тази причина призовавам военноморските сили на европейските страни да патрулират в Тайванския проток, за да покажат привързаността на Европа към свободата на корабоплаването в тази зона, която е абсолютно ключова", се казва в статията на високопоставения европейски представител.

"Тайван е от ключово значение за Европа", заяви Борел във вторник, в началото на дебат в Европейския парламент, посветен на Китай. 

"Става дума за най-стратегическия проток в света, особено що се отнася до търговията: трябва да присъстваме там посредством операции по свободно корабоплаване", изтъкна Борел, цитиран от БТА.

Китай възприема Тайван като своя територия и не изключва употребата на сила, за да установи контрол върху самоуправляващия се остров, отбелязва Франс прес.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Борел
преди 1 година
Предлагам Китай да патрулира в Черно море. Що се отнася до Тайван, островът е част от Китай, а Косово е част от Сърбия! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Коги "кухи манерки" като този вземат решения от мое име онемявам .... Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
А Китай трябва да започне да патрулира с военни кораби около Европа за да гарантира сигурността.... Сигнализирай за неуместен коментар