САЩ: Прекратяване на войната сега ще затвърди контрола на Путин върху превзетите територии

"Мирът в Украйна трябва да бъде постигнат съгласно условията на Киев", заяви Антъни Блинкен

03.06.2023 | 10:07 Редактор: Искра Ангелова
САЩ: Прекратяване на войната сега ще затвърди контрола на Путин върху превзетите територии

САЩ и техните съюзници не трябва да подкрепят прекратяване на огъня или преговори за прекратяване на войната в Украйна, докато Киев не набере достатъчно сила, за да наложи условията си, заяви вчера американският държавен секретар Антъни Блинкен, цитиран от Асошиейтед прес.

На фона на очертаващата се контраофанзива на украинските сили Блинеън каза, че ако сега бъдат взети предвид призивите на Русия и други страни, включително Китай, за преговори сега, това би довело до фалшив мир, който няма да гарантира суверенитета на Украйна и европейската сигурност.

"Вярваме, че предпоставката за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия", изтъкна Блинкен в своя реч във Финландия, която наскоро се присъедини към НАТО и има дълга сухопътна граница с Русия.

Блинкен отново изрази позицията на САЩ, че "прекратяване на огъня, което просто замразява сегашните линии", ще даде възможност на руския президент Владимир Путин "да затвърди контрола си върху завзетите територии, да си почине, да се превъоръжи и да нападне отново".

"Това няма да е справедлив и траен мир", предупреди американският държавен секретар, цитиран от БТА.

Ако бъде позволено на Москва да запази контрола си върху окупираните украински територии, това ще поощри Русия и други потенциални агресори по света, категоричен бе Блинкен.

Снимка: БГНЕС

2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 5 месеца
Кои други агресори визира? Сещам се за един, който нахлува в суверенни държави и "внася" демокрация из целия свят. Покрай него и други агресори продължиха тази порочна практика. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
зависимости
преди 5 месеца
Прекратяването на тази война не е в интерес на американците. Те единствени печелят много от нея! Продажба на оръжия, продажба на енергийни ресурси, зависимост и влияние! Сигнализирай за неуместен коментар