Китай предложи "всички средства" за разрешаване на войната в Украйна

Страната продължава да настоява за ролята на миротворец в конфликта

03.06.2023 | 17:17 Редактор: Михаела Димитрова
Китай предложи

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу е предложил на своя украински колега да използва "всички възможни средства“, за да се опита да сложи край на войната на Русия, като същевременно е обещал да разшири военните комуникации с Киев, според заместник-началника на отбраната на Украйна, пише Bloomberg.

Ли се е срещнал с министъра на отбраната Олексий Резников и неговия екип в кулоарите на "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, като Китай продължава да настоява за ролята на миротворец в конфликта въпреки близките си политически и икономически връзки с Москва.

По време на срещата украинската страна се опита да задълбочи разбирането на Пекин за ситуацията, е заявил заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Гаврилов, допълва РБК-Украйна.

"Те са готови да общуват, за да разширят контактите между украинското и китайското военно ръководство. Надявам се, че след срещата ще видим някаква динамика", е заявил заместник-министърът, цитиран от "Фокус".

Пекин засили усилията си за преговори за прекратяване на войната на Русия в Украйна като част от по-широк план, оглавяван от китайския лидер Си Дзинпин, пише украинската медия.

Предложението на Пекин включва призив за прекратяване на огъня, което Украйна, САЩ и техните съюзници отхвърлиха като ефективно помагащо на Русия да консолидира териториалните придобивки.

Снимка: БГНЕС