Лагард: Инфлацията в Еврозоната ще се задържи висока за продължителен период

Президентът на ЕЦБ обеща достигане на целево ниво от 2 на сто

01.06.2023 | 15:09 Редактор: Вяра Димова
Лагард: Инфлацията в Еврозоната ще се задържи висока за продължителен период

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че инфлацията в Еврозоната е прекалено висока и ще се задържи висока за продължителен период от време.

В своя реч на германско банково събитие в Хановер Лагард отбеляза, че "инфлацията е твърде висока и се очаква да остане такава твърде дълго", но обеща, че ЕЦБ е "решена своевременно" да постигне целевото си ниво от 2 на сто.

Тя също така отбеляза, че продължава несигурността по отношение на ефективността или въздействието на мерките на паричната политика, подчертавайки "необходимостта да продължим нашия цикъл на повишаване на лихвите".

Кристин Лагард уточни, че новите макроикономически прогнози ще бъде налични за срещата на ЕЦБ на 15 юни, което ще помогне на централните банкери да преценят следващите стъпки, тъй като към момента те не могат да потвърдят задоволството си от инфлационните перспективи, пише "Труд".

Изявлението на шефа на ЕЦБ е факт, след като по-рано Евростат отчете, че годишната инфлация в Еврозоната е спаднала през май до 6,1% (най-ниско ниво от февруари 2022 г.) от 7% през април.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС