Отломки от свалени ракети взеха жертви в Киев, канцеларията на Зеленски се скара на Кличко

Русия обяви, че започва да евакуира стотици деца от селата в Белгородска област

01.06.2023 | 13:48 Редактор: Петя Кръстева

Трима души са загинали, сред тях и дете, при нови руски ракетни атаки срещу Киев. 16 души са ранени, 9 от тях са приети в болница, написа в Telegram кметът на града Виталий Кличко. Актуални кадри показаха как части от ракета пада върху движещи се автомобили.

Атаката е започнала в 03:00 ч. местно време. Русия е изстреляла крилати и балистични ракети срещу населените места. Кличко поясни, че жертвите и ранените са в Деснянски и Днипровски район на града. Всички въздушни удари са засечени и унищожени от противовъздушната отбрана. При падането на отломките обаче се е стигнало до жертви и ранени. 

Канцеларията на президента Зеленски се скара на Кличко за публикуването на кадри с падналата ракета на пътното платно. В Украйна представиха първоначално кадрите за руска атака, но се оказа, че това е опашката на ракета прехващач от американската противоракетна система Patriot. Това е доказателство, че системата работи, след като преди време бе разпространена информация, че е повредена. 

Украйна на свой ред продължава да атакува от въздуха Белгородска област. Русия обяви, че започва да евакуира стотици деца от селата в региона. Ситуацията бе определена като обезпокояваща от Кремъл.

Белият дом обяви поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана Patrior, противовъздушни системи Stinger, боеприпаси за танкове и друго военно оборудване.

Вижте повече в репортажа. 

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС