Макрон предложи на Зеленски мирна среща на върха в Париж, но без Русия

На събитието ще бъдат поканени Бразилия, Китай, Индия и Саудитска Арабия

31.05.2023 | 16:31 Редактор: Вяра Димова
Макрон предложи на Зеленски мирна среща на върха в Париж, но без Русия

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на украинския президент Володимир Зеленски да се проведе мирна среща на върха в Париж. Подобно предложение беше отправено от Дания и Швеция. Предложението бе оповестено от европейски дипломати за "Уолстрийт джърнал". Русия няма да участва в срещата на върха.

Според източниците на вестника Зеленски е поискал от френския си колега още през февруари 2023 г. да помогне за установяването на международни връзки, включително с китайския лидер Си Дзинпин. Дискусията е довела до идеята за свикване на среща на върха във френската столица.

Според вестника списъкът на участниците в срещата на върха не е определен. Европейските официални лица възнамеряват да включат в събитието Бразилия, Китай, Индия и Саудитска Арабия, предаде БГНЕС.

Освен това се очаква на срещата на върха да присъстват президентът на САЩ Джо Байдън и други лидери на водещи държави от НАТО. Конференцията е планирана преди годишната среща на върха на Северноатлантическия алианс през юли.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС