Фон дер Лайен: Страните от НАТО да въоръжат Украйна, преди да стане част от Алианса

Според председателя на ЕК важното е, че "приятелите на Украйна ще бъдат там в дългосрочен план"

31.05.2023 | 14:13 Редактор: Михаела Димитрова
Фон дер Лайен: Страните от НАТО да въоръжат Украйна, преди да стане част от Алианса

Членовете на НАТО могат да предоставят на Украйна редица гаранции за сигурност, които се състоят в предоставяне на необходимите оръжия на страната, преди да се присъедини към Алианса. Това предложение направи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от The Guardian.

Преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която трябва да се проведе през юли, се засилва дебатът между страните членки каква форма на гаранции за сигурност може да бъде предложена на Украйна, докато тя стане пълноправен член.

Председателят на Европейската комисия, без да навлиза в подробности, заяви, че за бъдещия статус на сигурност на Украйна могат да се използват исторически примери. Тя може да се е позовала на позицията на неутралитет, която Финландия възприе след Втората световна война до присъединяването си към ЕС, предаде "Фокус".

По нейни думи членовете на НАТО могат да осигурят набор от гаранции, които заедно представляват възпиране на агресия "чрез военно оборудване, което може да укрепи Украйна срещу бъдещи руски атаки“. Според нея важното е, че "приятелите на Украйна ще бъдат там в дългосрочен план".

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС