Великобритания и Италия с най-висока инфлация в Г-7

Обединеното кралство отчита леко забавяне, но с по-малко от очакваното през април

24.05.2023 | 11:05 Редактор: Вяра Димова
Великобритания и Италия с най-висока инфлация в Г-7

Високата инфлация във Великобритания се е забавила с по-малко от очакваното през април, но внимателно следеният базисен показател на ценовия растеж се е издигнал до 31-годишен връх, показаха официални данни. Това ще укрепи залозите за още лихвени увеличения от Английската централна банка (АЦБ), съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 8,7% на годишна база през април, с което Великобритания остава заедно с Италия сред страните с най-висока инфлация в Г-7.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че основната инфлация ще се забави до 8,2% през април, с което се отдалечава още повече от 41-годишния връх от 11,1%.

По-рано този месец АЦБ прогнозира инфлация от 8,4% през април. "Тъй като инфлацията се оказва по-упорита от очакваното от АЦБ, сега изглежда почти сигурно, че банката ще увеличи основните лихви от 4,50% на 4,75% през юни и може би още малко през следващите месеци", заяви главният икономист за Великобритания Пол Дейвис.

АЦБ трябва да обяви следващото си решение по лихвите на 22 юни и след данните от сряда инвеститорите оценяват възможността за още едно увеличение от четвърт пункт в разходите по заеми следващия месец на 100% спрямо 83% във вторник.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com