Как Великобритания успя да избегне рецесията?

Няколко фактора спасиха икономиката

31.03.2023 | 11:22 Редактор: Тодор Петров
Как Великобритания успя да избегне рецесията?

Британската икономика е нараснала през четвъртото тримесечие на миналата година, показват официални данни от петък, като ръстът в бизнеса на туристическите агенции и държавната подкрепа за нарастващите сметки за енергия са помогнали на страната да избегне изпадането в рецесия. 

Икономическото производство се е увеличило с 0,1% през периода октомври-декември спрямо предходните три месеца, след като се бе свило с ревизираните 0,1% през третото тримесечие - по-малък спад, отколкото се смяташе досега, предава Ройтерс. 

Силният британски сектор на услугите нарасна с 0,1%, подкрепен от отскока с близо 11% при туристическите агенции. Преработващата промишленост нарасна с 0,5% благодарение на често непостоянния фармацевтичен сектор, а строителството - с 1,3%.

През януари Международният валутен фонд заяви, че Великобритания е напът да бъде единствената от големите развити икономики от Г-7, която ще се свие през 2023 г., въпреки че оттогава насам икономическите данни са по-силни от очакваното от анализаторите.

По-рано този месец министърът на финансите Джеръми Хънт обяви нови стимули, които имат за цел да насърчат компаниите да инвестират, въпреки че данъчните облекчения са по-малко щедри от предишната схема и се случват точно в момент, когато корпоративният данък трябва да се повиши.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com