В Швеция тайно обучават хиляди украински войници

Бригадата е оборудвана с танкове Leopard 2, бойни машини CV-90 и артилерийски системи Archer

18.05.2023 | 20:15 Редактор: Вяра Димова
В Швеция тайно обучават хиляди украински войници

Украинска бригада с численост от 3 до 5 000 военнослужещи е преминала обучение в Швеция на модерна западна техника и може да бъде една от най-боеспособните части, които ще участват в бъдещото контранастъпление, пише "Украинская правда", като се позовава на The Times. Информацията е била потвърдена от шведската обществена телевизия  SVT.

Според The ​​Times украинската бригада, която се обучава в Швеция, е оборудвана с танкове Leopard 2, бойни машини CV-90 и артилерийски системи Archer, "което я прави едно от най-мощните звена на въоръжените сили на Украйна".

"Този ​​месец тя се върна в Украйна, за да бъде готова за битка", пише британският вестник.

Това е първото съобщение в медиите за обучение на украински части в Швеция, отбелязва SVT. Официално шведските отбранителни сили не потвърждават, нито отричат ​​информацията, предаде "Фокус".

Украинската медия припомня, че шведски офицери са помогнали за обучението на украински новобранци във Великобритания в рамките на операцията Interflex. Шведски инструктори са провели занятия за войници от въоръжените сили на Украйна по инсталиране на инженерни прегради, тяхното подреждане и преодоляване.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 1
Ddfgf
преди 11 месеца
2
2 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 11 месеца
Толкова тайно ги е обучила, та чак по шведската телевизия го съобщили, да не говорим за българските средства за масова информация. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Дончо
преди 11 месеца
Е па като е тайно па одека знаете бря Сигнализирай за неуместен коментар