От началото на войната: До 354 хил. убити и ранени руски и украински войници

Тези числа са около 10 пъти по-големи от военните загуби, признати официално и от двете страни

13.04.2023 | 08:05 Редактор: Тодор Петров
От началото на войната: До 354 хил. убити и ранени руски и украински войници

До 354 хиляди руски и украински войници са били убити или ранени от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари миналата година, пише в публикуваните в интернет предполагаеми американски поверителни документи. Според тях Съединените щати очакват конфликтът да не приключи тази година, предаде Ройтерс.

Представители на администрацията на американския президент Джо Байдън заявиха, че съдържанието на някои от изтеклите документи, както изглежда, е било променено.

Според оценка от 23 февруари Русия вероятно няма да успее да превземе Донбас и конфликтът ще остане в задънена улица тази година. Руската "кампания на изтощение" е намалила нейната човешки ресурс и запаси от боеприпаси до равнища, при които е възможно, освен ако не се стигне до неочаквано възстановяване, военните части на страната да бъдат изтощени и тя да не успее да постигне целите си. В резултат войната ще се проточи и след 2023 г., пише в оценката.

По данни на американското военно разузнаване руските загуби са между 189 500 и 223 000 души. От тях убитите в бойни действия са 35-43 хиляди, а ранените - 154-180 хиляди. Що се отнася до Украйна, нейните загуби възлизат на общо 124 500 - 131 000 човека. Между 15 500 и 17 500 от тях са били убити в бойни действия, а от 109 000 до 113 500 са ранените.

Тези числа са около 10 пъти по-големи от военните загуби, признати официално и от двете страни в конфликта. Никоя от тях не дава актуални данни за своите жертви, отбелязва Ройтерс.

Документите показват, че Русия е понесла по-големи загуби в някои видове военна техника, а Украйна е запазила повече танкове и БТР-и на театъра на бойните действия.

Според американската Агенция за военно разузнаване Русия е загубила 2048 танка и 3900 БТР-а, докато Украйна е изгубила 468 танка и 1020 БТР-а. Русия разполага с надмощие над Украйна в бойните самолети и противовъздушната отбрана, според изтеклите документи.

Ройтерс не разполага с възможност да провери тези данни, които се различават от официалната информация, изнесена от Русия, предаде БТА.

Американските документи показват също безпокойството на Вашингтон от украинските удари навътре в руска територия и дори потенциално срещу Москва, поради отражението, което биха имали подобни атаки върху позицията на Китай към конфликта.

Снимка: БГНЕС