Обезглавяване на украински войник разтърси Зеленски: Руската безнаказаност трябва да спре

"Всеки ден в Украйна мъже и жени, възрастни и деца умират от ръцете на Русия", каза украинският президент

13.04.2023 | 07:21 Редактор: Петя Кръстева
Обезглавяване на украински войник разтърси Зеленски: Руската безнаказаност трябва да спре

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за минута мълчание участниците на събитие във Вашингтон във връзка с разпространяването на видео, за което се твърди, че показва обезглавяване на украински военнопленник от руски войници, предаде ДПА.

Той припомни и други украински жертви на войната на Русия в Украйна, а след това направи кратка пауза.

"В момента Украйна преживява буря от емоции. Знаете, че руската армия се опитва да превърне това ниво на насилие и зверства в нещо обикновено на цялата украинска територия", каза Зеленски.

Президентът на Украйна беше категоричен, че "дългата история на руската безнаказаност трябва най-после да спре".

"Всеки ден в Украйна мъже и жени, възрастни и деца умират от ръцете на Русия", подчерта украинският лидер.

Късно във вторник в интернет се появи видеоклип от минута и половина, който показва обезглавяване на мъж в униформа от друг униформен с бяло обозначение, типично за руските войници. Автентичността на видеото и това кога е било заснето не могат да бъдат установени. Тъй като в кадър има дървета със зелени листа, най-вероятно видеото е заснето миналата година.

Междувременно на редовна пресконференция в Брюксел говорителят на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че ЕС ще потърси отговорност от всички извършители и съучастници на военни престъпления в Украйна, предаде Франс прес. Набила Масрали каза, че ЕС няма информация за автентичността на видеото, но ако тя бъде потвърдена, това ще е още едно брутално напомняне за нечовешкия характер на руската агресия, предаде БТА.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter, че е ужасен от видеоклипа с обезглавяването на украински военнопленник.

Снимка: БГНЕС