Съветникът на Зеленски: Русия се разпада, Путин е политически труп

За украинската армия няма количество оръжия, които да са "достатъчно", заяви Олексий Данилов

12.04.2023 | 18:20 Редактор: Вяра Димова
Съветникът на Зеленски: Русия се разпада, Путин е политически труп

Русия не е в състояние да започне голяма офанзива, а Китай едва ли ще се осмели да доставя директно оръжия на Москва. Това заяви пред АРД Олексий Данилов, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. 

Данилов, който е родом от Луганск, наблюдава случващото се на фронта на голям монитор и често разговаря с украинските генерали, разказва АРД. По отношение на исканията за още оръжия, Данилов обяснява, че за украинската армия в момента няма количество оръжия, които да са "достатъчно". 

Според съветника на Зеленски дипломацията изобщо не е вариант при настоящата ситуация. "Водене на преговори предполага ние да капитулираме", обяснява Данилов пред АРД. По думите му това е стъпка, която украинското общество просто няма как да приеме, защото би била в разрез с националните интереси на страната. 

Данилов уверява журналиста от германската обществено-правна медия, че украинските генерали не са изразявали несъгласие с решенията, засягащи Бахмут, въпреки че такава информация се разпространяваше по-рано. "Ако просто се отказвахме от градовете си един след друг, нямаше днес да седим тук", казва Данилов. 

Въпреки че е благодарен на западните съюзници на страната си, Данилов отбелязва и че според него Западът прави една грешка - не осъзнава, че Русия се разпада. Виновникът за разпада на Русия е Путин, казва съветникът на украинския президент, цитиран от DW.

"Путин вече е бита карта, той е политически труп. А когато и физически стане труп, ще е въпрос на време", казва Данилов, който очаква Западът да започне да се готви за момента, когато руският президент Владимир Путин няма да е начело в Кремъл

Според него Путин живее в "стара парадигма". Повлиян от съветските филми, той говори неща, които не отговарят на реалността, обяснява съветникът на Зеленски пред АРД.

Снимка: БГНЕС