Плащаш или воюваш: Русия мобилизира украинци в окупирания Херсон

За ден са убити 580 руски военни, съобщи Генералният щаб на Украйна

15.05.2023 | 08:50 Редактор: Елеонора Танева
Плащаш или воюваш: Русия мобилизира украинци в окупирания Херсон

Чрез принудителна мобилизация във временно окупираните територии на Украйна, руснаците опитват да попълват военните формирования след множеството жертви, които дават. В редица населени места на Херсонска област се съобщава за насилствено задържани мъже, които преди това са се отказали от украинското гражданство в полза на руското.

След задържането им окупаторите изискват от тях да платят незаконна парична глоба за отлагане на мобилизацията, съобщава ГЩ на Украйна в дневната си сводка за хода на военните действия. 

Лицата, които отказват или нямат необходимите пари за плащане на откупа, са изпращани в полеви лагери и преминават ускорен курс за обучение. След това тези хора се изпращат в населени места, граничещи с фронтовата линия, уточняват от Генералния щаб.

В ден 446 от руската пълномащабна военна операция срещу Украйна се съобщава за серия от среднощни въздушни атаки. За денонощието руснаците са нанесли 41 въздушни удара и 74 атаки на реактивни системи за залпов огън MLRS по позициите на украинските войски и различни населени места.

Сводката на украинското военно командване показва, че за 24 часа са убити 580 руски военни.

Снимка: БГНЕС