27 души загинаха на 100 метра под земята в златна мина в Перу

Горските пожари в Канада наложиха евакуацията на повече от 29 000 души

08.05.2023 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
27 души загинаха на 100 метра под земята в златна мина в Перу

Най-малко 27 души са загинали при пожар в златна мина в Перу в района на Арекипа. Огънят е причинен от късо съединение, съобщиха властите, като настояха, че веднага са изпратили линейки и спасители в мината, която се намира в отдалечен район на Перу - на около 10 часа с кола от столицата на провинцията Арекипа.

Инцидентът, станал на 100 метра под земята, е определян като един от най-тежките в новата история на страната, но подобни злополуки не са рядкост, отбелязва АФП. За миналата година при минни инциденти са загинали общо 39 души.

Горските пожари в канадската провинция Алберта продължават да се разпространяват въпреки дъжда и понижаването на температурите, съобщиха снощи властите, цитирани от ДПА.

Над 375 000 хектара земя в провинцията вече са изгорели и повече от 29 000 души са били принудени да напуснат домовете си. 31 от 108-те активни горски пожара са извън контрол, което принуди властите да обявят извънредно положение късно в събота, посочва БТА.

Обявяването на извънредно положение позволява отпускането на федерални средства за борба с пламъците. Размерът на щетите все още не може да бъде оценен.

Експертите предупреждават, че изменението на климата ще доведе до увеличаване на честотата и интензивността на горските пожари. В западните провинции на Канада средната температура се е повишила с 1,9 градуса по Целзий от средата на XX век насам, по данни на канадската Служба за околната среда и климатичните промени.

Снимка: БГНЕС