Идентифицираха стрелеца от Далас, Байдън пак скочи срещу оръжията

В колата му са открити още оръжия и боеприпаси

08.05.2023 | 07:42 Редактор: Петя Кръстева
Идентифицираха стрелеца от Далас, Байдън пак скочи срещу оръжията

Тексаските власти идентифицираха тежко въоръжения стрелец, който уби осем души, между които и деца в търговски център в Далас като 33-годишния Маурисио Гарсия.

Мъжът, който е от Далас, е бил застрелян от полицай, който е отговарял на друг сигнал в района. Стрелецът е използвал пушка тип AR-15 и е носил бойно снаряжение, заяви президентът Джо Байдън.

Разследващите, цитирани от американските медии, твърдят, че той може да е имал връзки с крайната десница, за което подсказва нашивка на облеклото, която е носил.

Два източника заявиха пред CBS News, че на нашивката е имало букви RWDS, което означава "Десен отряд на смъртта" - смята се, че това е неонацистка група.

Полицията е претърсила близкия хотел, в който Гарсия е бил отседнал, както и жилище в града, съобщават оттам. Той открил огън по купувачите в търговския център Allen Premium Outlets, в северните предградия на Далас.

Най-малко трима ранени остават все още в критично състояние. Гарсия е имал и пистолет, а в колата му са открити още оръжия и боеприпаси, съобщи следовател.

Разследващите претърсват социалните медии и онлайн акаунти в търсене на улики дали той може да е имал връзки с екстремисти, използващи домашно насилие и съмишленици, предаде БГНЕС.

След нападението президентът Байдън призова за забрана на подобни автомати, като изрази съжаление за това, което нарече "последния акт на насилие с оръжие, който опустоши нашата нация".

Потвърждавайки, че при нападението са загинали деца, президентът на САЩ заяви, че "твърде много семейства имат празни столове на масите си за вечеря", и отново призова политическите си опоненти от Републиканската партия да подкрепят по-строг контрол върху оръжията.

Снимка: БГНЕС