"Все едно си във филм": Васко Василев за емоцията да свириш лично на краля

Музиката за церемонията е била избрана лично от Чарлз III

07.05.2023 | 18:46 Редактор: Юлиан Христов

Приключение, което се случва веднъж в живота – така цигуларят Васко Василев описа церемонията по коронацията на крал Чарлз III. Музикантът беше концертмайстор на събитието.  

"Беше много готино преживяване, защото наистина се чувства, че си на необикновено място, все едно си във филм, опера, театър, а това наистина се случва в истинския живот. Живея близо до абатството, всичко беше блокирано, Лондон беше тих, нямаше никой по улиците, настаниха ни от 8 часа където е органът, 35 души оркестър и в 9 часа започна концертът", разказва виртуозният цигулар.  

Музиката е била избрана лично от крал Чарлз.

"Ние имахме един месец репетиция, записахме тези парчета, той ги чу и след това ги одобри. Музиката беше много добре подбрана, много достъпна за всички хора, наистина беше много хубава и приятна за свирене", разказа Василев. 

Самият Чарлз също е музикант, а Васко Василев не за първи път свири пред него в кралската опера. Неведнъж са и разговаряли на вечери.  

"Много готин, нормален, харесва жените много. Аз го питах веднъж какво е направил с челото, защото той свири на чело, и той ми казва: Продадох го. И викам, на теб пари не ти трябват и той - не, те парите отидоха за вашата опера", спомня си Васко Василев.  

Коронацията той сравнява с голямо събитие, а не просто концерт.  

"Това не се чувстваше вчера като концерт. Вчера беше все едно участваш в някакво събитие, последното такова събитие може би беше откриване на НДК като бях на 8, чувството беше различно, че си част от нещо голямо. Беше част от историята, но се чувстваш и като на сватба със свещениците", разказа българският цигулар.   

Но казва, че където и да свири, винаги се раздава на 100%.  

"Аз, като цигулар, като музикант, дали ще свиря във Враца, Видин или абатството, се раздавам по един и същи начин. Това е специално, защото участваш в нещо, което се случва веднъж на 100 години. Ако ме питаш да го направя втори път, ще се откажа сигурно, защото ще ми е скучно", допълва Василев.  

Сега българският цигулар се подготвя за турне в 14 града в родината.  

"Ние си направихме генералната репетиция пред краля и сега ще дойдем в България. Публиката вчера бяха хора, които са поканени - министри, някои са по задължение, за да ги видят камерите, а публиката в България е тази която ме обича, моята публика и това е жестоко чувство", казва още Васко Василев.   

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Браво
преди 11 месеца