България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Церемония на 1000 години е веднъж в живота: Изключителни факти около коронацията на Чарлз III

Проф. Румен Генов и Милена Хлебарова казаха какво да очакваме от церемонията

05.05.2023 | 08:34 Редактор: Тодор Петров

Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон. По време на церемонията кралят ще бъде коронясан заедно с кралицата консорт Камила.

"Това е много рядко събитие, случва се веднъж в живота. Церемонията датира от 1000 години и не се е променяла съществено. Това я отличава от другите кралски династии в Европа. Ново е използването на вече употребявани одежди - мантия, която е изработена преди 200 години за коронацията на Джордж IV, ръкавица за дясната ръка от прадядото на Чарлз III", коментира в "България сутрин" историкът и изследовател на британската история проф. Румен Генов.

"Известен е като принц Чарлз, но за английските крале не е много подходящо име. Предишните крале с това име са имали доста лоша съдба. Чарлз I е съден и екзекутиран, Чарлз II прекарва голяма част от живота си в изгнание и има скандален живот", обърна внимание гостът в студиото.

От думите му стана ясно, че до Уестминстър Чарлз III и Камила ще използват карета, изработена за диамантения юбилей на Елизабет II. Ще се завърнат в Бъкингамския дворец с по-стара - златна карета, която се тегли от 8 коня. На церемонията ще присъстват и 6000 военни.

Тронът, който първоначално ще бъде използван, е на 700 години. Под него се намира камъкът от Скоун, който има свещено значение. Синовете на крал Чарлз III ще бъдат до него на церемонията, като принц Джордж ще изпълнява ролята на паж и вероятно ще носи мантията му, обърна внимание проф. Генов.

"Самата личност на Чарлз III е доста интересна - не избягва да заема позиция по определени въпроси. За разлика от неговата майка, която никога не изказваше някакво лично мнение", отбеляза историкът.

"Много ще бъде различно, защото това е първата церемония от качването на майка му на трона. Церемонията ще бъде в по-съвременен вид. Няма да бъдат изпълнени всички ритуали, ще бъде малко по-къса, но и интересна", посочи експертът по етикет и протокол Милена Хлебарова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че кралица Камила ще бъде абсолютно равноправен член на двойката крал-кралица и ще поеме всички права и задължения на това да бъде кралица. Кралската двойка ще бъде облечена в специални дрехи, които са само за коронацията. Има дрескод за гостите, които ще бъдат изключително много, стана ясно от думите на Хлебарова.

"Кралете се раждат и умират пред обществото. В Англия кралят е глава и на Църквата, и на държавата. Чарлз III ще бъде 14-ият крал, който ще бъде интрониран в Уестминстърското абатство и е 41-вият крал на Великобритания. Четворката и единицата влизат в неговия кралски път. Очаква се Чарлз III да бъде добър крал, той е много обран и добронамерен", каза още Хлебарова.

Вижте повече в репортажа.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 11 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
занимавате ни с тъпотии Сигнализирай за неуместен коментар