Големият ден: Принцеса Ан със специална роля на коронацията на Чарлз III

Дъщерята на покойната Елизабет II ще получи златната пръчка след службата

29.04.2023 | 15:38 Редактор: Искра Ангелова
Големият ден: Принцеса Ан със специална роля на коронацията на Чарлз III

Принцеса Ан ще има специална роля на коронацията на Чарлз III на 6 май. За разлика от своя брат Андрю, който не одобрява действията на новия крал, тя е негова голяма опора. И ще може да покаже това за пореден път, включвайки се в традиция, която датира в семейството от XV век.

Вече е ясно, че дъщерята на покойната Елизабет Втора ще получи от Чарлз златната пръчка след службата в Уестминстърското абатство. Ролята се свързва с личната безопасност на монарха, за която ще отговаря именно тя.

По данни на The Mirror, след коронацията крал Чарлз и кралицата Камила ще се качат в карета. След тях ще видим сестрата на новия престолонаследник, движеща се на кон, която ще е начело на процесия, състояща се от персонал на въоръжените сили. Най-вероятно той ще наброява 6000 души.

Кралицата би се гордяла с дъщеря си

Традицията, която ще изпълни принцеса Ан, датира от XV век. При нея два пръта, изработени от злато и сребро, се дават от монарха в определен момент. Ролята на златната пръчка се изпълнява съвместно от лейбгвардейски конен полк и така наречените "Blues and Royals" униформени, част от кавалерийски полк на Британската армия. Докато тази на Сребърната пръчка се пада на командира на Британската домакинска кавалерия.

Според историка Марлен Кьониг, Елизабет Втора би била горда с дъщеря си за това, че ще спази традицията в чест на краля.

"О, това е толкова прекрасно… Мисля, че Ан може да е била първият, който е направил реверанс към Чарлз, след като докторът обяви, че кралицата е мъртва", пише тя в Twitter.

"Кралят иска сестра си на тази позиция, което означава, че тя ще бъде в униформа за коронацията", казва още експертът. И добавя, че сестрата на Чарлз III ще бъде първата жена, носеща златния прът.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС