Лоша година и нисък добив на маслини в Испания, рекордни цени на зехтина

Сухото време е основната причина за нарастването на стойността му

05.05.2023 | 18:28 Редактор: Вяра Димова
Лоша година и нисък добив на маслини в Испания, рекордни цени на зехтина

Цените на зехтина достигнаха рекордни нива вследствие на продължителната суша в най-големия производител - Испания. Очакванията са повишените цени да се задържат известно време, пише "Си Ен Би Си".

Според данни на Международния валутен фонд световните цени на зехтина са достигнали 5989,8 долара за метричен тон, отбелязвайки 26-годишен максимум.

Високите цени може да се задържат "за известно време", каза анализаторът на "Минтек" (Mintec) за маслодайни семена и растителни масла Кайл Холанд.

Неблагоприятното време в Испания, по-специално продължителното сухо време, е основната причина за скока на цените.

"Проблемите, които допринасят цените да достигнат почти исторически върхове, са до голяма степен лошото време и сушата в голяма част от Средиземноморието, но най-важното е случващото се в Испания, която е основен производител и износител на зехтин", коментира Холанд, цитиран от "24 часа".

Според него в резултат на "изключително лошите" метеорологични условия последната реколта от маслини, събрана между октомври и февруари, е дала с 50 на сто по-малък добив от обичайния, затягайки световното предлагане и тласкайки цените нагоре.

Маслиновите дървета растат в топъл и сух климат, а оптималната за тях температура варира от 15-16 до 26-27 градуса по Целзий.