Не допускайте тези грешки, когато използвате зехтин

Студено пресованото маслиново масло започва да горчи след известно време

01.05.2023 | 16:57 Редактор: Вяра Димова
Не допускайте тези грешки, когато използвате зехтин

Зехтинът е една от най-полезните мазнини, които можете да включвате в храненето и в готвенето. Той е богат на мастни киселини, ценни за редица функции в организма. Но при употребата му могат да възникнат много грешки, които да ви костват пари, а и да нарушат полезните свойства на продукта.

Кои са грешките с употребата на зехтина, които може би допускате?

Купувате рафиниран зехтин

Рафинираните видове зехтин са представени като по-лека версия с по-малко калории и мазнини. Това обаче не е никак добра идея, защото пречистените видове зехтин са преминали обработка, която ги лишава от полезните им вещества.

Не готвите със зехтин екстра-върджин

Студено пресованият зехтин или наричан още екстра-върджин е известен с това, че е подходящ за салати и сурови ястия, дресинги, сосове. Много хора правят грешката да не готвят с него, защото смятат, че студено пресованият зехтин не става за готвене.

Изхвърляте зехтина, ако ви горчи

Студено пресованият зехтин, а и не само той, започва да горчи след известно време. Това е напълно нормален окислителен процес, който съвсем не означава, че зехтинът е развален. Антиоксидантите в зехтина реагират при пряк досег с въздуха, като оксидират. От значение е и сортът маслини, от който е направен зехтинът. Някои са по-горчиви от други.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: pixabay