Зехтинът има важно значение за превенция на ракови заболявания

В състава му има 80% олеинова киселина

10.03.2023 | 17:30 Редактор: Михаела Димитрова
Зехтинът има важно значение за превенция на ракови заболявания

Зехтинът е ключов елемент от средиземноморската диета и множество проучвания показват важността от включването му в хранителния ни режим. Той е ценен източник на полифеноли - мощни антиоксиданти, които защитават организма от вредното действие на свободните радикали. 

Олеиновата киселина представлява 80% от състава на зехтина. Изследователи от Университета в Севиля са анализирали ползите от тази мастна киселина за здравето и са установили, че тя има важно значение за превенция на ракови заболявания, болест на Алцхаймер и висок холестерол.

Олеиновата киселина е мононенаситена мастна киселина, която се набавя от храната, но може да се синтезира и естествено в организма. Това е водещата мастна киселина, която е налична в кръвообращението. Олеиновата киселина е основен компонент на клетъчните мембрани, включително и на нервните клентки. 

Когнитивният спад, който се наблюдава при болест на Алцхаймер, се дължи от една страна на масовата клетъчна смърт на невроните, но също така и на разрушаването на връзките между тях. Нервните клетки използват точно такива вещества, каквато е олеиновата киселина, за да осигурят градивни елементи на аксоните и връзка между тях. Проучванията са показали, че при Алцхаймер и депресия се наблюдава значителен спад в нивата на олеинова киселина в мозъка.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay