В 6 операционни опитвали да спасят децата от Сърбия. Вучич: Извършителите са чудовища

Вучич нарече извършителите чудовища и обеща никога да не излязат от затвора

05.05.2023 | 16:35 Редактор: Петя Кръстева
В 6 операционни опитвали да спасят децата от Сърбия. Вучич: Извършителите са чудовища

Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира отразяването на масовите убийства в Белград и Младеновац от медиите, съобщават сръбските агенции и сайтове.

Президентът призова журналистите да не използват непроверена информация, а да изчакат такава от компетентните органи. Той подчерта, че никой не крие нищо и не е необходимо да го крие.

"Ние не сме убийци, тук сме да се борим против убийците и ще ги победим. Защо снимаш в училището, пък и крещиш на полицаите, които не ти разрешават да снимаш мъртви деца, за да получат членове на семействата им инфаркт", добави Вучич, обръщайки се към журналист от ТВ Ен 1, който обяви, че не му е разрешен достъп до двора на училище "Владислав Рибникар", в което бе извършено първото масово убийство.

"Спрете се, по-добре е да не публикуваш нещо, новината няма да избяга", каза той и добави, че "чудовищата няма да избягат никъде" и хората в Сърбия трябва да знаят, че ще бъде въздадено правосъдие.

"Ще има правосъдие, чудовищата - и малкото чудовище, и по-голямото на години никога няма да излязат", каза той.

Вучич каза, че знае, че ще бъде критикуван, че се меси в правосъдието, но "това не е важно". 

Две момчета, ранени при стрелбата в училище "Владислав Рибникар" в Белград преди два дни, са освободени за домашно лечение, а момичето, простреляно в главата, остава в критично състояние, съобщи сръбският министър на здравеопазването Даница Груичич на пресконференция пред Спешния център в Белград, цитирана от Танюг. Децата бяха настанени в болницата в улица Тиршова.

В Спешния център за лечение са приети три деца и ранената учителка. Две от децата и учителката постепенно се възстановяват, но едното момче е в много тежко състояние. Пострадал е сериозно гръбначният му мозък и засега не може да движи ръцете и краката си. Състоянието му е критично, съобщи министърът.

"Работеше се в шест операционни едновременно, това не се е случвало от 90-те години досега. Това е голяма трагедия", каза тя, цитирана от БТА.

В стрелбата тази нощ в района на Младеновац, южно от Белград, са ранени 13 души, всички с огнестрелно оръжие. Те са претърпели различни по тежест операции.

Снимка: БГНЕС