Сърбия не спи заради масовите убийства, синдикатите стачкуват с искане за строги мерки

Страната е първа в Европа по брой на оръжие на човек

05.05.2023 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Нова вълна от насилие в Сърбия. Осем души бяха убити и 14 ранени при поредна масова стрелба край град Младеновац. Това е вторият инцидент, който потапя в скръб цялата страна - при това в навечерието на тридневния траур, обявен в памет на загиналите в училище в Белград преди два дни.

След стрелбата край Младеновац, сръбската полиция организира спешно издирване и устрои пътни блокади. Нападателят беше арестуван в околностите на Крагуевац. Той е 21-годишен, от полицията посочват само малкото му име - Урош.

Местните медии съобщиха, че късно снощи извършителят първо влязъл в спор в двора на училище, тръгнал си, но после се върнал с автоматична пушка и пистолет. Стрелял от кола в движение, произволно по хората в различни села.

Министърът на вътрешните работи Братислав Гашич определи деянието като "терористичен акт". Над 600 полицаи участваха в издирването. Не бяха изминали и 48 часа от трагедията в белградско училище.

"Не знам какво да кажа. Много жалко. Става дума за деца. Не съм спала цяла нощ", каза жителката на Младеновац - Даниела.

"Страшно е това, което става за страната ни. Само за два дни толкова убити деца. Много лошо", коментира друг жител на района.

Снощи ученици, преподаватели и други хора изпълниха улиците около училището в Белград. Хиляди опечалени запалиха свещи и оставиха играчки и цветя. Синдикатите в системата на образованието обявиха за днес стачка с искане държавата да вземе мерки за по-голяма сигурност в училищата.

След войните в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, Сърбия остава пълна с оръжие. Данни на неправителствени организации сочат, че по брой оръжия на човек тя дори е първа в Европа. Въпреки това, подобни случаи като стрелбите тази седмица бяха почти без прецедент. Изключение е масовото убийство преди десет години, когато ветеран от войната уби 13 души в село в Централна Сърбия.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС