"Аз съм психопат, който трябва да се успокои" - шокиращи факти за убиеца от Белград

"Това е най-тъжният ден в нашата история", заяви премиерът на Сърбия Александър Вучич

04.05.2023 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Сърбия потъна в скръб след тежкия инцидент в училище в Белград, при който 13-годишно момче застреля 8 свои съученици и един охранител по време на час по история. Шест деца и учител пострадаха, две от децата са в критично състояние.

Стотици хора тази нощ оставиха цветя и свещи пред училище "Владислав Рибникар". В пълна тишина дошлите почетоха паметта на убитите, като поднесоха цветя, запалиха свещи и оставиха плюшени играчки. Хора се събраха и на близкия площад до училището.

Гражданите спонтанно се отправиха на шествие до Министерството на образованието и скандираха "Оставка".

И днес ученици и родители от почернената гимназия ще се съберат пред сградата на училището. В сръбската столица е актьорът Стефан Щерев, който също е шокиран от случилото се: "За мен това е съвпадение, защото през 2003 година, когато застреляха премиера Зоран Джинджич, бях отново тук. Страшно е усещането, че това е възможно."

При обиска в дома на стрелеца е намерен списък с жертвите и план на училището и действията му във фаталния ден. Шефът на белградската полиция Веселин Милич показа публично списъка с деца, които ученикът е планирал да убие.

"Аз съм психопат, който трябва да се успокои", е казал Коста при задържането му от полицаите. На фона на тези шокиращи факти - всички, които са познавали 13-годишното момче, казват, че е било умно и талантливо, макар че е заеквало и е имало проблеми с общуването.

Момчето е и от добро семейство, но родителите му са разведени - баща му е лекар и заедно с майка му са задържани. Също стана известно, че бащата е водил момчето на стрелбище да се учи да стреля с пистолет. Двамата ходели и на лов.

Ученикът ще бъде настанен в психиатрична клиника. Това съобщи президентът на страната Александър Вучич. В изявлението си президентът каза, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години. Причината - 13-годишният Коста не може да отговаря за деянието си, тъй като все още не е навършил 14 години.

"Това е най-тъжният ден в нашата история", каза Вучич на брифинг.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.