"Чухме изстрели, после викове": 9 трупа в сръбско училище заради двойка по история

Тридневен траур е обявен в Сърбия

03.05.2023 | 18:41 Редактор: Елеонора Танева

Стрелецът от училището в Сърбия - 14-годишният Коста, е арестуван заедно с баща си. Оръжието, с което са убити осем ученика и един охранител, е на родителя.

Кървавата драма се разигра тази сутрин в основното училище "Владислав Рибникар" в столицата Белград. Коста Кечманович e открил огъня първо по учителя си по история, след което започнал да произвежда изстрели хаотично. Причината - написал му двойка. Според полицията тийнейджърът е планирал нападението.

Децата от класа разказват, че стрелецът бил тих, скромен и добър ученик. Той скоро бил постъпил в училището. Сръбски медии пишат, че тийнейджърът е бил под въздействието на наркотици.

"Чухме изстрели... някой стреля три пъти. После чувахме викове, че има убити, че има ранени", сподели ученичка.

Министърът на образованието, на здравеопазването и шефът на полицията в Белград дадоха пресконференция, която започна си минута мълчание.

"Това е най-тежката трагедия в Сърбия и образователната система в най-новата ни история - ужасът, който се разигра в училището "Владислав Рибникар". Осем деца и охранител изгубиха живота си, четирима пациенти - трима ученици и учител, са приети в болница с огнестрелни рани", каза образователният министър Бранко Ружич.  

В социалните мрежи бяха разпространени кадри от извеждането на арестувания от училището. Във всички училища в Белград денят бе обявен за неучебен, а 5,6 и 7 май в цяла Сърбия е обявен траур.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до сръбския си колега Александър Вучич, в което изразява съболезнования за трагедията, отнела девет живота. 

"Подобни инциденти, при които деца губят живота си без време и без причина, не могат и не бива да ни оставят безучастни", подчертава държавният глава. Румен Радев изразява съпричастност от името на българския народ и от свое име, като пожелава бързо възстановяване на пострадалите при трагичния инцидент.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Божидара
преди 11 месеца
Някой от неговите съучениците му се подигравали че заеква и за това той направи тази грешка, но той не единственият виновен тук, но родителите на съучениците му които както изглежда не си възпитават децата добре.Такива като тях правят от добрите хора лоши, пък после ги обвиняват. Сигнализирай за неуместен коментар