Това е най-предпочитаната страна за инвестиции в Източна Европа

Близостта до германския пазар и квалифицираната работна ръка се оказват най-атрактивни

03.05.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Това е най-предпочитаната страна за инвестиции в Източна Европа

През януари 2023 година полският премиер Матеуш Моравецки заяви пред журналисти на Световния икономически форум в Давос следното: "Възстановяването на веригите за доставки, насочени към Централна Европа, е голям шанс за нас. Полша може да се възползва от това, понеже ние сме отворени към инвеститорите".

През 2022 година Полша отбеляза нов рекорд в чуждестранните инвестиции - 3,7 милиарда евро. Съвсем наскоро германският концерн "Бош" съобщи, че ще вложи 250 милиона евро в завод за термопомпи в Южна Полша - в село Добромиеж, където производството ще започне най-късно в началото на 2026 година, информира АРД.

Значение вече имат не толкова по-ниските разходи, а наличието на квалифицирана работна ръка, казва Ева Лабно-Фаленцка, говорителят на "Мерцедес-Бенц" в Полша.

Пред АРД тя изтъква, че атрактивността на Полша се дължи най-вече на човешкия капитал. "Имаме рекорден брой студенти. Тази година студентите в специалностите, изучаващи информационни технологии, са почти 50 000. В никоя друга европейска страна те не са толкова много и това е изключително важно за инвеститорите", каза тя.

"Много фирми предпочитат да заложат на познатите им условия в ЕС и разчитат на силните страни, които има Полша: близостта до германския пазар и квалифицираната работна ръка", посочи Гутхайл, цитиран от DW.

В проучване, направено сред германските външнотърговски камари, Полша е посочена като най-предпочитаната страна за инвестиции в Източна Европа за 2022 година.  

Снимка: pixabay