Руска ракета удари музей в Купянск: Загинал, ранени и затрупани под отломките

В ход е спасителна операция

25.04.2023 | 12:38 Редактор: Петя Кръстева
Руска ракета удари музей в Купянск: Загинал, ранени и затрупани под отломките

Руските сили поразиха музей в центъра на източния украински град Купянск. Един човек е загинал, а десет са ранени, има и затрупани под развалините, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Знаем за загинал музеен служител и десет ранени. Под развалините също има хора. В ход е операция по изваждането им. Задействани са всички съответни служби", заяви украинският президент в социалната мрежа Telegram.

Началникът на президентската канцелария и управителят на Харковска област съобщиха, че разрушенията са причинени от руска ракета С-300. Русия отрича да напада целенасочено граждански обекти.

Зеленски публикува снимка на тежко повредена сграда, от която са се разпръснали отломки по улицата пред нея. Прозорците са изпочупени, а част от стената и покрива са разрушени, пише БТА.

Купянск, който преди войната имаше население от 26 000 души, се намира в Харковска област. Градът е важен железопътен възел и беше окупиран в продължение на девет месеца от руските сили, след като нахлуха в Украйна през февруари миналата година.

Украинските войски ги изтласкаха от Купянск при светкавичното си контранастъпление през септември, при което те успяха да си върнат и градовете Изюм и Балаклея, отбелязва Ройтерс.

Снимка, архив: БГНЕС