Убиха служител на ООН след кръстосан огън в Судан, ЕС планира евакуация на гражданите си

Паравоенната групировка обяви примирие в рамките на 72 часа

21.04.2023 | 17:00 Редактор: Петя Кръстева
Убиха служител на ООН след кръстосан огън в Судан, ЕС планира евакуация на гражданите си

Агенцията на ООН за миграцията съобщи, че един от служителите ѝ е бил убит в сраженията в Южен Судан, когато автомобилът му е попаднал в кръстосан огън между враждуващи фракции.

"С натежало от мъка сърце потвърждавам смъртта на отдаден служител на Международната организация по миграция в Судан тази сутрин, след като автомобилът, в който пътувал със семейството си на юг от Ел Обейд, попаднал в кръстосан огън между двете враждуващи страни", заяви ръководителят на Международната организация по миграция към ООН  Антонио Виторино.

Междувременно Европейският съюз съобщи, че планира евентуална евакуация на своите граждани от Хартум, когато условията за сигурност позволи това, тъй като в суданската столица бушуват въоръжени сблъсъци, предаде АФП.

БГНЕС припомня, че по-рано днес паравоенната групировка обяви примирие в рамките на 72 часа, но не е ясно дали то се спазва по места.

"Опитваме се да координираме операция за извеждане на нашите цивилни от града (Хартум), който в момента е в ситуация на висок риск. Работим по различни възможности за извеждане на хората", заяви високопоставен служител на ЕС.

Снимка: БГНЕС