Путин посрещна Възкресението в храма "Христос Спасител" в Москва

"Прекрасният, обичан празник Великден дава надежда на вярващите", заяви руският президент

16.04.2023 | 15:57 Редактор: Искра Ангелова
Путин посрещна Възкресението в храма

Руският президент Владимир Путин присъства на Великденската служба в храма "Христос Спасител". Тържествен молебен в чест на празника отслужва патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Путин се появи в църквата около полунощ, по-близо до пасхалната утреня, която започна веднага след шествието. Президентът бе облечен в официален костюм, държи в ръце запалена църковна свещ. Московският кмет Сергей Собянин стоеше до него по време на службата в главната катедрала на страната.

Държавният глава не пропуска службите по време на големите църковни празници. На Великден президентът традиционно присъства на богослужението в катедралата "Христос Спасител". Единственото изключение бе през 2020 г. заради пандемията от коронавирус, но тогава той запали свещ в параклиса в Ново-Огарьово, припомня БГНЕС.

По-късно Путин поздрави православните християни и всички руски граждани, които празнуват Великден. Поздравлението му бе публикувана в неделя на сайта на Кремъл.

"Прекрасният, обичан празник Великден дава надежда на вярващите, вдъхновява за добри мисли и дела и служи за утвърждаване на високи морални идеали и ценности в обществото", се казва в поздравлението.

Снимка: БГНЕС