Дуда сравни зверствата, извършени в Буча от Русия, с клането по времето на Сталин

Извършителите на престъпленията трябва да бъдат държани отговорни, заяви полският президент

13.04.2023 | 20:10 Редактор: Вяра Димова
Дуда сравни зверствата, извършени в Буча от Русия, с клането по времето на Сталин

Полският президент Анджей Дуда сравни зверствата, извършени в Буча от руските сили през миналата година в първите месеци от инвазията им в Украйна, с Катинското клане, извършено по времето на Сталин. Днес се отбелязват 80 години от разкриването на размерите на това престъпление, съобщи Франс прес.

Преди 80 години нацистите откриват в Катинската гора в руската Смоленска област, телата на хиляди полски офицери, екзекутирани през 1940 г. от съветската политическа полиция. Кремъл не признаваше за извършеното клане до 90-те години на миналия век.

"Това е един от най-трагичните епизоди в нашата история, който хвърля ужасна сянка върху полско-руските отношения", заяви Дуда, след като положи венец на мемориала във Варшава в памет на жертвите на Катинското клане.

"Днес ние гледаме с ужас всички информации, видеозаписи и снимки от Буча и други окупирани от руснаците места в Украйна, където хора са били убивани по същия начин, както в Катин", добави той, цитиран от БТА.

Киевската прокуратура твърди, че руските сили са убили около 1400 мирни граждани в Буча, на север от Киев. Телата бяха открити след изтеглянето на руските сили в края на март 2022 година. Градът стана символ на военните престъпления, извършени от руската армия след началото на нашествието в Украйна през март 2022 година.

"Извършителите на руските престъпления в Украйна през изтеклата година трябва да бъдат държани отговорни, за да може престъпления като клането в Катин, като престъпленията, извършвани днес от руснаците в Украйна, да не се случват никога повече", подчерта полският президент.

Снимка: БГНЕС