От "Вагнер" опитали да купят оръжие от Турция, показват секретни документи от Пентагона

"Откритието, че съюзник от НАТО може да е помогнал на Русия във войната срещу Украйна, може да бъде взривоопасно“, пише The Washington Post.

09.04.2023 | 13:25
От

Американското разузнаване е имало информация за предполагаем опит на руската частна военна компания "Вагнер" да купи оръжие от Турция. Това става ясно от изтеклите секретни документи на Пентагона, част от които бяха публикувани от The Washington Post.

Според документите в началото на февруари, служители на "Вагнер" са "се срещнали с турски представители за закупуване на оръжия и оборудване в Турция", за да засилят позициите на компанията във войната в Украйна и Мали, съобщава "Фокус", позовавайки се на американското издание.

От доклада не става ясно дали турското правителство е знаело за продажбата на оръжие и дали преговорите са били успешни. Но "откритието, че съюзник от НАТО може да е помогнал на Русия във войната срещу Украйна, може да бъде взривоопасно“, пише WP.

Други две страници от изтеклото разузнавателно досие разкриват плановете на "Вагнер" да наеме руски затворници, за да се бият в Украйна, като в текста се отбелязва, че руската армия е станала зависима от частни войници.

"Документите също доказват това, което отдавна се знае, но никога не е било изричано публично: американското разузнаване е проникнало толкова дълбоко в руската армия и нейното командване, че може да предупреди Украйна предварително за атаки и надеждно да оцени силните и слабите страни на руските войски", се посочва в статията.

Американското разузнаване е било наясно и с план на руското министерство на отбраната за нанасяне на удари по украински позиции на две места в определен ден през февруари.

Предварително е било известно, че военните подготвят удари по дузина енергийни съоръжения и мостове в Украйна.

Документите включват коментари и за възможен съюз между Китай и Русия.

Според експерти документите са автентични, но информацията в някои от тях е променена, така че ситуацията на руснаците във войната да бъде представена в по-благоприятна светлина. В края на миналата седмица стана ясно също и това, че 12 украински бригади са в процес на формиране и са оборудвани с американско въоръжение. 

Снимка, архив: БГНЕС