Цената на златото гони рекорд - мина прага от $2000 за пръв път от година

Благородният метал се радва и на "премия като актив убежище" заради финансовите страхове

05.04.2023 | 13:18 Редактор: Вяра Димова
Цената на златото гони рекорд - мина прага от $2000 за пръв път от година

Цената на златото стигна 13-месечен връх и може да подложи на изпитание рекорда си, подкрепена от поевтиняващия долар, увеличените залози върху активи убежища и спекулациите, че агресивното парично затягане може да върви към края си.

Благородният метал се търгува за над 2042 долара, което е поскъпване от 0,2%. Във вторник златото приключи търговията, преминавайки прага от 2 хил. долара за първи път от март 2022 г., след като бяха публикувани данни, че свободните места при американските работодатели са намалели през февруари до най-ниското си равнище от май 2021 г.

Данните увеличиха притесненията, че най-голямата икономика в света може би се насочва към рецесия, увеличавайки вероятността Федералният резерв да облекчи цикъла си на лихвени повишения. Поевтиняването на долара тази седмица също е друг положителен фактор за златото, което може да подложи на изпитание рекордната си цена от 2075,47 долара, достигната през август 2020 г.

"Цената на златото сега основно е движена от притесненията за американския долар", като икономическите фактори не предлагат голяма подкрепа за валутата, коментира Дейвид Ленъкс, анализатор в базираната в Сидни компания Fat Prophets.

Благородният метал се радва и на "премия като актив убежище" заради финансовите страхове, включително банковата криза и геополитическото напрежение, пише investor.bg.

В петък се очакват месечните данни за заетостта в САЩ, които ще бъдат следени отблизо за повече информация за състоянието на американската икономика и евентуалното ѝ забавяне.

Снимка: pixabay