ООН настоя Русия да спре принудителното депортиране на украински деца

От февруари досега са били депортирани повече от 16 000 деца, твърди Киев

04.04.2023 | 21:07 Редактор: Вяра Димова
ООН настоя Русия да спре принудителното депортиране на украински деца

Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия да предостави достъп и информация за украински деца и други цивилни, които са били насилствено прехвърлени на територия под неин контрол

Висшият орган на ООН по правата на човека прие резолюция, в която изисква от Москва "да прекрати незаконното принудително прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация".

Текстът беше приет с гласовете на 28 от 47-те членове на Съвета, 17 се въздържаха и само Китай и Еритрея се противопоставиха. В него се подчертава по-специално прехвърлянето на "деца, включително деца от институционални грижи, непридружени деца и отделени деца".

Предполагаемото депортиране от Кремъл на десетки хиляди деца от опустошената от войната Украйна в Русия или в окупирани от нея райони беше гореща тема по време на почти шестседмичната сесия на базирания в Женева съвет. Киев твърди, че от февруари тази година в Русия са били депортирани повече от 16 000 украински деца.

"Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна са просто отвъд всякакво човешко разбиране", заяви украинският посланик Евгения Филипенко пред съвета, цитирана от БГНЕС.

"Насилственото транспортиране, прехвърляне и депортиране на украински деца е наистина отвратително", съгласи се посланикът на САЩ Мишел Тейлър. Китай обаче подложи резолюцията на гласуване, като представителят му Ли Сяомей заклейми текста като "инструментализиране на въпросите за правата на човека".

Снимка: БГНЕС