САЩ: В Русия се депортирани до 1,6 млн. украинци, отвличат хиляди деца

Вашингтон поиска Москва незабавно да освободи украинците, които е накарала да напуснат домовете си

14.07.2022 | 07:21 Редактор: Тодор Петров
САЩ: В Русия се депортирани до 1,6 млн. украинци, отвличат хиляди деца

САЩ призоваха Русия незабавно да освободи украинците, които е накарала да напуснат домовете си, както и да допусне външни наблюдатели във връзка със съобщения, че Москва предлага украински деца за осиновяване, а хиляди други деца са изчезнали.

"Незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция за защита на цивилните и представлява военно престъпление", заяви държавният секретар Антъни Блинкен. 

Той се позова на съобщения, че руските власти "умишлено отделят от родителите им украински деца и отвличат други от сиропиталища, след което ги предоставят за осиновяване в Русия". Освен това има данни за "задържани и изчезнали хиляди украински цивилни", които не са преминали процедурата за "филтрация", каза Блинкен.

Правителството на Украйна обвинява Русия, че е депортирала стотици хиляди украинци от окупираните територии и ги е вкарала във "филтрационни лагери". Киев призова Червения кръст за съдействие. Руската страна отрича, че умишлено нанася удари по цивилни и казва, че предлага хуманитарна помощ на онези, които желаят да напуснат Украйна.

Според Блинкен руските власти са разпитвали, задържали и принудително депортирали от Украйна в Русия между 900 хиляди и 1,6 милиона украински граждани, сред които 260 хиляди деца. По думите на държавния секретар на САЩ депортираните често са пращани в изолирани региони в руския Далечен изток, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК