Официално: Финландия стана 31-ият член на НАТО

С членството на Хелзинки границата на НАТО с Русия се увеличава с 1340 километра

04.04.2023 | 17:17 Редактор: Петя Кръстева

С официална церемония пред щаб квартирата на НАТО Финландия стана 31-вият член на Алианса. Страната беше приветствана от външните министри от НАТО, които провеждат заседание в Брюксел. Националният флаг на Финландия беше издигнат до знамената на останалите 30 държави членки.

В церемониите в Брюксел участва финландският президент Саули Нинистьо, който увери, че страната му ще бъде силен и способен съюзник, ангажиран със сигурността на Алианса. СНХР 00.10 Йенс Столтенберг генерален секретар на НАТО

"НАТО става по-силен, Финландия – по-сигурна страна. С присъединяването ѝ трудно можем да си представим по-добро отбелязване на годишнината на НАТО – 74 години от подписването на Вашингтонския договор. Вратите ни остават отворени за демократични държави. Нахлуването на Русия в Украйна доведе до решението на Швеция и Финландия да пожелаят да станат част от НАТО. Руският президент Владимир Путин целеше да спре разширяването на Алианса, но постигна точно обратното. Във Финландия няма да бъдат разполагани войски на НАТО без нейно съгласие", коментира шефът на НАТО Йенс Столтенберг.

С членството на Хелзинки границата на НАТО с Русия се увеличава с 1340 километра. От Кремъл заявиха, че ще бъдат принудени да вземат контрамерки за своята сигурност. От Москва коментираха също, че присъединяването на Финландия и действията за повишаване на бойната готовност на НАТО увеличават риска от конфликт. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков.

Снимка: БГНЕС