Русия ще намали обемите на чуждата валута, попълва дупка в бюджета

Страната ще продава по 77,5 млрд. рубли, прогнозират анализатори

04.04.2023 | 13:31 Редактор: Вяра Димова
Русия ще намали обемите на чуждата валута, попълва дупка в бюджета

Руското финансово министерство вероятно ще намали обемите на чуждата валута, която пуска за продажба от държавните резерви, до около 978,5 милиона долара, според анкета на Ройтерс. Ведомството ще обяви плановете си за продажбите за периода 7 април - 5 май.

Следната прогноза на запитаните от Ройтерс анализатори е, че Русия ще продава по 77,5 милиарда рубли (978,5 милиона долара), за да запълва дупката в бюджета си. Отделните прогнози варират от 40 до 140 милиарда рубли.

През предходния период от 7 март до 6 април ведомството продаваше по 119,2 милиарда рубли в чужда валута, за да компенсира спадналите приходи от износ на газ и петрол.

Пред януари руското финансово министерство съобщи, че подновява операциите в китайски юани, за да подобри вътрешната стабилност и да намали въздействието на нестабилните енергийни пазари върху икономиката и държавните финанси, съобщи БТА.

Миналата година Русия спря намесата си на валутния пазари, след като Западът наложи икономически санкции заради инвазията в Украйна, включващи замразяването на около 300 милиарда от валутните резерви на Москва. 

Снимка: pixabay