Инвестициите на Русия: Как страната бяга от тежката рецесия?

Анализатори: Бъдещето е неясно на фона на свиващите се приходи

08.02.2023 | 16:41 Редактор: Вяра Димова
Инвестициите на Русия: Как страната бяга от тежката рецесия?

Русия преминава през годината на санкции заради войната в Украйна с вътрешни харчове, за да избегне най-тежката рецесия, която се очертава за икономиката на страната под 20-годишното управление на президента Владимир Путин, пише Bloomberg.

Растящите приходи от търговията със суровини донесе достатъчно средства в бюджета, за да подхранят публичните инвестиции, които достигат нива, невиждани при предишни кризи. Това се оказа ключово за подкрепата на военните действия на Москва в Украйна, допълва агенцията.

Малки и големи компании инвестират, за да заменят западното оборудване или софтуер, или за нови канали за доставки и достигане на алтернативни пазари. Това доведе до ръст на капиталовите разходи с 6%, вместо очаквания  от анализаторите спад от 20% през 2022 г.

Бъдещето на инвестициите обаче е неясно на фона на свиващите се приходи в бюджета, сочат още анализаторите, въпреки очакванията на централната банка и икономическото министерство за стабилизиране или само за минимално забавяне.

Според прогнозите на Bloomberg Economics обаче капиталовите разходи ще бъдат намалени с около 5% през 2023 г., спрямо очаквания спад на руската икономика от 1,5 на сто.

Критичен момент ще бъдат намаляването на корпоративните приходи и натискът на санкциите. 

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС