Жилищният пазар все повече зависи от миграцията на хората

Предлагането на нови жилища намаля заради ръста в цените на материалите и нарушенията в глобалните вериги на доставки

03.04.2023 | 11:21 Редактор: Елеонора Танева
Жилищният пазар все повече зависи от миграцията на хората

Нарастващите лихви по ипотечни кредити и все още високата инфлация правят трудни прогнозите за имотния пазар и цените на жилищата.

Според генералния секретар на Европейската федерация за ипотечно кредитиране и на Европейския съвет за покрити облигации Лука Берталот е важно да се разбере къде искат да живеят и работят младите хора. Италианският Палермо и градовете в Южна Испания се пълнят с възрастни хора, а младите отиват да живеят другаде.

"Ако говорите английски език, вие сте част от единния трудов пазар в Европа. Много млади хора отиват да живеят и работят в големи градове като Стокхолм, Амстердам и Брюксел. Така че има концентрация на търсенето, а предлагането на нови жилища намаля заради ръста в цените на материалите и нарушенията в глобалните вериги на доставки", коментира Берталот.

Той коментира и ситуацията с цените на жилищата в Европа.

"Лихвите по ипотечни кредити се покачват и има охлаждане на жилищния пазар в някои страни. Това е очаквано от всички. Но до момента ситуацията в Европа е доста стабилна", обясни генералният секретар на Европейската федерация за ипотечно кредитиране.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com